Return to Blog

Nakit ihtiyacı nedir? Octet bu ihtiyacı nasıl karşılar?

Blog By admin – 14 Şubat 2021

Yurtdışında iş dünyasında şöyle bir deyim vardır. “Cash is King”. Türkçesi “Nakit Kraldır”. Bunu günlük lisanla basite indirgersek, şöyle denebilir: “Nakit olmadan hiçbir şey olmaz. Nakdin gücüne sahip olan, kendini “Kral” hisseder.”

Günümüzde artık nakitsiz toplumlar (Cashless Society) konuşuluyor, hatta bazı Avrupa ülkeleri nakitsiz toplama geçiş için tarihler bile vermeye başladılar. Evet, nakit artık eskisi gibi kağıt ve madeni para olmaktan çıkıyor. Elektronik para, kripto para ve diğer çeşitli dijital yöntemler nakdin yerini hızla alıyorlar.

Teknolojinin bu kadar hızlı geliştiği günümüzde, hala insanlık tarihinin en eski icatlarından biri olan madeni ve kağıt parayı kullanmak biraz garip değil mi? Lidyalılar’ın parayı bulan ilk uygarlık olduğu öne sürülmekle birlikte, para kullanımı daha eski uygarlıklar olan Sümerler‘de ve Mısır‘da da varmış. Günümüzdeki anlamına yakın kullanım Lidyalılara atfedilmektedir. Herodot, Lidyalılar’ın gümüş ve altın madeni parayı ilk kullanan uygarlık olduğundan söz etmektedir. İlk kağıt para ise M.S. 806 yılında Çin’de ortaya çıkmıştır. Batıda kağıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır.

Dijitalleşen iş ortamları ve de üstüne üstlük bir de pandemi sayesinde nakit artık elle tutulur, gözle görülür olmaktan çıkıyor, alışverişinizi, ticaretinizi nakdi ellemeden dijital platformlar üzerinde yapıyorsunuz. İşletmeler için e ticaret büyük bir fırsat sunuyor. Her ne kadar nakdin fiziki şekli madeni veya kağıt olmaktan çıksa da paranın önemi hiçbir zaman azalmadı, azalmayacak. O zaman gözle görülür, elle tutulur nakit olmadan paraya güvenli bir şekilde nasıl kavuşacağız? Ticaret yapıyorsanız, Octet Portalı sizi en süratli ve güvenli şekilde paraya kavuşturacaktır. Ticaretinizde ihtiyaç duyduğunuz nakde anında ulaşacak, sahip olduğunuz nakdi istediğiniz gibi kullanabileceksiniz. Bir “tık” kolaylığında, zahmetli muhasebe, mutabakat, havale, eft gibi işlemlerle uğraşmadan. Octet Türkiye geleceğin ticaret ortamını şimdiden size sunuyor. Kendinizi “Kral” hissedeceksiniz.

 

Yazar: Dr. Selim Seval – Yönetim Kurulu Başkanı

Octet Blog’daki diğer yazıları okumak için https://www.octet.com.tr/blog/ adresini ziyaret edebilirsiniz.