Return to Blog

Meslek seçiminde gençlere öğütler

Blog By admin – 26 Mart 2021

Eskiden, büyüklerin küçüklere sıkça sorduğu bir soru vardı. “Büyüyünce ne olmak istiyorsun?” Bu soruyu soranlar “Doktor olmak istiyorum, mühendis olmak istiyorum” yanıtını duymak isterlerdi. Belki de daha eskilerde, gençlerin amaçları arasında devlet memuru olup, hayatları boyunca sakin ve çalkantısız bir yaşam sürdürmek vardı.

Bugün, benim çocuklara ne okumaları gerektiği konusundaki tavsiyem; yeteneklerine göre tıp, mühendislik ve mimarlık gibi klasik mesleki konuların dışında matematik okumaları yönünde. Çünkü matematik okurlarsa sonrasında ne isterlerse o konuya yönelebilirler. Matematik, her şeyin temelinde var; günümüzün en gözde meslekleri yazılım, mühendislik, analitik, finans gibi alanların temelinde hep matematik yatmakta.

Üniversitede üçüncü ve dördüncü sınıflara finans dersleri verdiğim için kaçınılmaz olarak yıllardır öğrencilerim bana hep sordular: “Hocam nasıl bir kariyer yapmamı önerirsiniz?”

Bu soruya yanıtım, doğal olarak zaman içinde hep değişim gösterdi. Bir dönem danışmanlık, bir dönem bankacılık hep ön plandaydı. Şimdilerde mutlaka teknoloji ile iç içe olacakları bir kariyer yapmalarını öneriyorum. Bu bir finansal kuruluşun içinde olabilir veya bir Fintech’in içinde veya bir süre sonra kendi başlatacakları bir girişimin içinde. Günümüzde sadece finansal konular değil, yaşantımızın her alanı dijitalleşirken, gençlerin bu gelişmelere seyirci değil, bu gelişmelerin içinde olmaları gerekir diye düşünüyorum.

Büyüyünce ne olmak istiyorsun sorusuna benim yanıtım, “tren”ci olmakmış.

Yazar: Dr. Selim Seval – Yönetim Kurulu Başkanı

Octet Blog’daki diğer yazıları okumak için https://www.octet.com.tr/blog/ adresini ziyaret edebilirsiniz.