Return to Blog

Geleneksel tahsilat araçlarından günümüzün tahsilat araçlarına geçiş

Blog By admin – 22 Şubat 2021

Daktilonun iş hayatına girmesi ile okunması güç olan el yazıları ile belge hazırlama, bankacılıkta hesap kartonunu elle yazma dönemi son bulmuştu. Daha sonraki yıllarda hesap defteri yazıcıları, “passbook printer”lar devreye girmiş, işlemleri kolaylaştırmıştı. Günümüzün jenerasyonu hesap defteri nedir bilmez bile. Bir süre sonra yeni nesiller vadeli çeklerin bir tahsilat aracı olduğunu da bilmeyecekler.

Türkiye’nin yanısıra çok az ülkede uzun yıllardır kullanılan vadeli çek uygulaması, dijital çağımızda artık ortadan kalkıyor. Gelişmiş ülkelerdeki bankacılar, vadeli çek uygulamasını anlatan Türk meslekdaşlarına uzaydan gelmiş muamelesi yapıyorlardı. Vadeli çeklerin piyasada sirküle ettiğini anlattıklarında “Nasıl yani, sizin ülkede her çek defterine sahip olan kendi parasını mı basıyor? sorusuna muhatap oluyorlardı.

Her ne kadar vadeli çekler kısmen bir teminat özelliğini taşısalar da yine de o çeki ilk keşide eden şirketin ve sonrasında o çeki ciro eden şirketlerin kredi değerliliği ön planda oluyor. Son yıllarda Kredi Kayıt Bürosu’nun sunduğu ürünler ile çek keşidecisinin çek ödeme performansını görebiliyorsunuz ama ortada yüzlerce çekin, binlerce cirantanın olduğu bir durumda çıkan işyükü ile baş etmek olanaksız hale geliyor. Bir de bunların muhasebesi, mutabakatı, bankalara fiziksel olarak iletilmesi, ödenme veya karşılıksız çıkmalarının takip edilmesi. İşletmeler, hele daha küçük işletmelerin patronları, çabalarını tahsilat yerine, satış artırmaya yönlendirseler….

Dijitalleşen iş ortamında Octet Portalı işte bu yükü alacaklı ve borçlu işletmelerin üzerinden alıyor. İşletmelerin ve bankaların sistemleri ile entegre çalışan Octet Portalı, alacakları güvenli bir şekilde tahsil etmekle kalmıyor, muhasebe ve mutabakat işlemlerini de insan gücüne gerek kalmadan yapıyor. Aynı zamanda borçlulara ek vade olanakları tanıyor, nakitlerini daha etkin yönetmesine olanak sunuyor.

Her işletme artık hiçbir yatırım ve masraf yapmadan Octet Portalı ile dijital çağa adımını atabiliyor, tüm tahsilat ve ödeme işlemlerini birkaç “tık” ile 7/24 her yerden yapabiliyor.

 

Yazar: Dr. Selim Seval – Yönetim Kurulu Başkanı

Octet Blog’daki diğer yazıları okumak için https://www.octet.com.tr/blog/ adresini ziyaret edebilirsiniz.