Return to Blog

Hangi çağda yaşıyorsunuz?

Blog By admin – 23 Haziran 2021

78’lik (Taş Plak), 45’lik (Plak), 33’lük (Long-Play), teyp, kaset, CD, iPod ve nihayetinde Spotify. Müzik dinlemenin tüm yollarını yaşamış, ve her yenilikte, “vay canına teknolojiye bak ne kadar gelişti” diyen biriyim.

İki üç yıl önce başıma gelen bir olayı anlatmak istiyorum. CD çalarım bozulmuştu, bir sürü de hala dinlediğim ve atamayacağım CD’lerim vardı. Yeni bir CD player alma fikriyle bir alışveriş merkezine gittim, oradaki mağazalarda mutlaka bulurum düşüncesi ile. Bir kaç mağazada bizde yok yanıtını aldım. Son bir yer kalmıştı, oradaki satışcıdan aldığım yanıt şu oldu: “Beyefendi, siz hangi çağda yaşıyorsunuz, müziği hala CD’den mi dinliyorsunuz?” Evet diyemeden çıktım ve düşündüm, demek ki teknolojiyi kaçırmışım.

Octet ile başladığım yeni işimde bu olayı sık sık hatırlar oldum. Neden mi? Belirli büyüklüğe ulaşmış bir işletmenin ziyaretine gidiyorsunuz orada ki yönetici öğünerek “Biz de artık kredi kartı ile tahsilat yapıyoruz” diyor. Kutluyorum sizi dedikten sonra soruyorum “Nasıl?” “Mail-order ile” yanıtını aldığımda aklıma az önce anlattığım olay geliyor ve içimden “Beyefendi, siz hangi çağda yaşıyorsunuz?” demek geliyor. Demiyorum tabi!

Mail-order sistemini 1970’li yılların başlarında yurtdışında tanıdım. O zamanlar “Katalog Satışı” olarak adlandırılıyordu. Büyük mağazalar (şimdiki Hepsiburada, Amazon gibi) aylık ürün katalogları yayınlar ve geniş kitlelere dağıtımını yapardı. Bu katalogdan mal seçer, içindeki forma malın kodunu yazar ve yine aynı form üzerine kredi kartı bilgilerinizi yazıp imzaladıktan sonra mağazaya postalardınız. İnternetin olmadığı bir durumda güzel bir çözümdü. Ama tehlikeli bir çözüm, tüm kredi kartı bilgilerinizi veriyorsunuz. Bu form mağaza yerine kötü niyetli birilerinin eline geçse, ayıkla pirincin taşını! O zaman POS makinaları mekanik olduğu ve kartı onunla kullanmanız gerektiği için kötü niyetli kişiler çokca dolandırıcılık yapamıyorlardı. Ama şimdi, kredi kartı bilgileri ile internetten limitine kadar harcama yapar, soluğu Jamaika’da tatilde alabilirsiniz. Çok kolay. O zaman niye hala çağdışı olmuş ve açık tehlikeler barındıran bir sistemi kullanıyorsunuz? Çözümü Octet ile çok kolayken!

Octet Portalı sadece kredi kartı ile değil diğer çeşitli bankacılık araçlarını kullanarak hiçbir yatırım maliyeti olmaksızın güvenli tahsilat ve ödeme yapmanızı sağlıyor. Sözleşmenin imzasından beş dakika sonra Octet Portalınız kullanımınıza hazır. Octet ile tahsilat yapmak bayilerinizin ve müşterilerinizin de hoşuna gidecek, çünkü aynı zamanda onlara vade ve ödeme kolaylığı sağlayacaksınız.

Siz hangi çağda yaşıyorsunuz?

Yazar: Dr. Selim Seval – Yönetim Kurulu Başkanı

Octet Blog’daki diğer yazıları okumak için https://www.octet.com.tr/blog/ adresini ziyaret edebilirsiniz.