Return to Blog

Faaliyet Döngüsü ve KOBİ’ler

Blog By admin – 05 Mayıs 2021

Tedarikçilerine ortalama 60 günde öderken, tahsilatlarını ortalama 90 günde yapan bir işletme aradaki 30 günün finansmanını bulmak zorunda. Bunu ya kredi alarak yapacaktır, ya da ortak cebinden karşılayacaktır. İş dünyamızdaki yaygın sorunlardan belki de en başta geleni sermaye yetersizliğidir. Ortak bu farkı cebinden sermaye olarak karşılayamayacağı için bankalardan kredi alma veya tedarikçilerine vade uzatma yollarını arayacaktır. Bir başka ifade ile bankalardan veya tedarikçilerinden kredi alacaktır.

Faaliyet döngüsü ne kadar hızlıysa işletme o kadar çok kâr eder. Dolayısıyla, faaliyet döngüsünü çok iyi yönetebilmelidir. Bunun için tahsilatlarını ne kadar çabuk yapabilirse, mallar stokta ne kadar az kalırsa ve ödemelerini ne kadar uzatabilirse kârı da o kadar çok olur. Küçük işletmeler için günün telaşında bunu planlamak çok kolay değil, hatta birçok büyük işletme dahi bunun sıkıntısını yaşar. Tedarikçilerin ne kadar hızlı mal sevk edeceği, üretimin ne kadar süreceği, stokların ne kadar bekleyeceği, tahsilatın ne kadar hızlı yapılacağı çoğu kez piyasa koşulları tarafından belirlenmekte. O nedenle, işletme yöneticisinin kontrol edebileceği unsurlarda çok etkin davranması gerekir.

Tahsilat başlı başına çok önemli bir konu. Müşteriler de aynı koşullarda çalışıyor, onlar da geç ödemek, erken tahsilat yapmak istiyorlar. Ayrıca tahsilat yapamama riski de var. Kendimizi sağlama almak, ama aynı zamanda müşterilere ödeme kolaylığı sunmak gerekli. Öte yandan cebimizden çıkmamak üzere tedarikçilere de erken ödeme fırsatı vermemiz gerekli. Böylelikle bilançonun, yani terazinin her iki tarafında da lehimize avantaj sağlayarak, işletme sermayesi yönetimi yapmamız gerekir. Az önce sözünü ettiğim gibi, hele küçük işletmelerde, günün telaşı içinde bu dengeyi oluşturmak çok zor.

Dijital Octet Portalı erken, kolay ve güvenli tahsilat sağlamak için ülkemizde var olan çoğu bankacılık ürününü tek bir yerde toplarken, işletmeye maliyeti olmaksızın tedarikçiyi mutlu edecek ödeme yöntemini yine tek bir yerde sunuyor.

Çağımız dijital çağ. Pandemi koşulları dijitalleşme sürecini hızlandırdı, hayatlarımıza yeni kolaylıklar geldi. Çoğumuz işimizi evden ve cep telefonumuzdan yönetebilir olduk. Ama bunun için gerekli araçlara ihtiyacımız var. Türkiye’de ve dünyada 1000’lerce işletme tarafından kullanılan Octet Portalı, ticaretinizi ve işletme sermayenizi etkin yönetebilmeniz için geliştirilmiş, size maliyeti olmayan bir dijital araç.

Yazar: Dr. Selim Seval – Yönetim Kurulu Başkanı

Octet Blog’daki diğer yazıları okumak için https://www.octet.com.tr/blog/ adresini ziyaret edebilirsiniz.